Oremålshörnan

invigdes i juni 2024 i samma hus som Orekammarn vid Gammelstan i Norrboda. Tack vare medel från Bygdepeng för Dalfors och Orebygden kunde Ore hembygdsförening göra inköp av utrustning till detta utrymme. Anki Elings Blomberg har ställt samman ljudfiler, foton och litteratur, så här ska vem som vill kunna lyssna på, studera och lära sig mer om vår dialekt. Välkommen!

Här kan du ta del av 56 st INSPELNINGAR gjorda på 1940-talet. Dessa kan vi presentera med tillstånd från ISOF, alltså Institutet för språk och folkminnen i Uppsala.
Touchskärmen låter dig växla mellan dem, och samtidigt se på vackra bilder härifrån Gammelstan i Norrboda. 2 par hörlurar finns för gemensam lyssning.
Länk till ISOF


FOLKE
en digital arkivtjänst som är under uppbyggnad av ISOF.
Där kan du se svar på frågelistor som samlats in i Uppsala. Den äldsta är från 1923 och texterna handlar bland annat om mjölkhushållning, renlighet, fäbodväsen, nödbröd, kvarnar och malning, jordens bearbetning och redskap, och även några historier.
Länk till FOLKE


ORDLISTAN över Oremålet
Den finns bara digitalt. Den kan du gå in på och studera och kommentera. Ljudklipp finns och fler ska det bli, då ju vår dialekt inte är ett skriftspråk. Den uppdateras löpande.
Kontakta Anki Elings Blomberg vid frågor  anki_elings[at]hotmail.com
Länk till ordlistan


 OÖD= ORDBOK ÖVER FOLKMÅLEN I ÖVRE DALARNA

består av 46 häften utgivna av ISOF 1961- 2022. Varje ord beskrivs detaljerat.
Uttal, betydelser och synonyma ord anges och ett stort antal fraser och meningar visar hur orden används. OÖD bygger på ett mycket omfattande arkivmaterial i form av kortsamlingar av dialektord. Häftena finns även digitalt.
Länk till OÖD